Sandra jobber med utlendingsrett etter mastergrad i religion og samfunn

– Å utøve respekt og forståelse for ulike mennesker, kulturer, livssyn og erfaringer er det viktigste jeg lærte på studiene, sier Sandra Hansen. Hun jobber som rådgiver i Utlendingsnemnda og bruker sin religions- og samfunnskompetanse hver dag.

Sandra Hansen. Foto
Sandra Hansen har både en bachelorgrad og en mastergrad i religion og samfunn fra Det teologiske fakultet, UiO. Det har hun stor nytte av i jobben som rådgiver i Utlendingsnemnda. Foto: Tobias Rød

I Utlendingsnemnda (UNE) jobber Sandra Hansen med å behandle klager på vedtak fra Utlendingsdirektoratet (UDI), for eksempel i asylsaker eller Dublin-saker.

UNE vurderer blant annet om asylsøkere som har klaget på vedtak fra UDI har krav på beskyttelse i Norge, og en viktig del av Hansen sin jobb er å sette seg inn i lovverk og tilgjengelig landinformasjon.

Eksempler på sistnevnte er informasjon om et lands sikkerhetssituasjon, hvordan kvinner eller ulike minoriteter har det i landet, eller landets politiske situasjon, forteller Hansen.

Informasjon om landet og området en person kommer fra er viktig i UNEs vurderinger, og Hansen synes det å sette seg inn i landinformasjon er en kjempespennende del av jobben. Selv har hun nylig blitt UNEs landkontakt for land i Sentral-Asia, og i denne rollen må hun blant annet sitte på oppdatert kunnskap om land i regionen.

– Min kunnskap om og interesse for religion og samfunn er veldig nyttig i dette arbeidet, sier Hansen.

Les om bachelorgraden i religion og samfunn 

Religion og samfunn bidrar til økt forståelse

Gjennom studietiden kombinerte Hansen religion og samfunn med fag fra sosiologi, religionsvitenskap, kjønnsteori og Midtøsten-studier.

Det har gitt meg en bred og relevant kompetanse, sier Hansen.

Hun opplever at det er viktig å kunne se en problemstilling fra flere perspektiver i jobben hun har, og mener at utdanningsbakgrunnen hennes er nyttig for å forstå kompleksiteten i de ulike sakene hun jobber med.

– Ved å studere religion og samfunn får du muligheten til å kombinere ulike teoretiske tradisjoner som sammen bidrar til økt kunnskap om og forståelse for individer, samfunn og hendelser rundt oss, forteller Hansen.

Hun viser for eksempel til at religion og kultur ofte spiller en sentral rolle i konflikter, men også i dialog.

– Religion og samfunn er et felt som hele tiden er i endring. Derfor vil det alltid være bruk for mennesker med kompetanse på dette feltet, sier Hansen.

Les om mastergraden i religion og samfunn 

Et genuint engasjement gjør deg til en dyktig fagperson!

Sandra Hansen. Foto
Gjennom studieløpet i religion og samfunn ble Sandra Hansen interessert i kjønnsperspektiver og kjønnsteori. Denne faglige interessen førte til at hun vant prisen for beste masteroppgave med kjønnsperspektiv ved Universitetet i Oslo i 2022! I sitt prisvinnende masteroppgavearbeid forsket Hansen på hvordan kjønn og samliv forstås i norsk pinsekristendom. Foto: Anna Young, STK-UiO

En kombinasjon av utdanning, relevant erfaring og interesse for arbeidsområdet førte til at Hansen fikk jobben i UNE.

Noen måneder før hun leverte masteroppgaven i religion og samfunn fikk Hansen en engasjementstilling som prosjektkoordinator ved MiRA-Senteret, som er et ressurssenter for jenter og kvinner med minoritetsbakgrunn.

– Der jobbet jeg med og for integrering og likestilling, og jeg fikk i stor grad brukt utdanningen min. Gjennom dette engasjementet vokste også min interesse for utlendingsrett, forklarer hun.

Hun valgte derfor å søke på stillingen i UNE da den ble utlyst, og etter at hun var på intervju fikk hun jobben.

Hansens råd til deg som ønsker å jobbe innen samme felt, er å velge fag og problemstillinger du virkelig interesserer deg for underveis i studiet. Hun tror også det er lurt å kombinere ulike fagområder, slik hun selv har gjort.

– Jeg tror på at et genuint engasjement gjør deg til en dyktig fagperson. Oppsøk muligheter, og ta sjanser!

Sandra Hansen

Les mer om hva du kan jobbe med etter å ha studert religion og samfunn på våre nettsider! 

Av Marie R. Midtlid
Publisert 14. feb. 2024 10:00 - Sist endret 14. feb. 2024 10:02