Kan forskere finne tro i hjernen? Forskningsdagene 2020

– Hjerneforskningen er som et fiskegarn. Den fanger bare opp det forskerne leter etter. Og den går glipp av det aller vesentligste, mener Marius Timmann Mjaaland.

Bildet kan inneholde: briller, hår, briller, bart, ansiktshår.

Marius Timmann Mjaaland. Foto

Marius Timmann Mjaaland er filosof og teolog. Han mener hjerneforskningen burde vært mer åpen og ydmyk overfor de store spørsmålene i livet og holder årets hovedforedrag «Hjernen og den religiøse bevissthet».

– Forskerne innen dette feltet har en enorm tro på at de kan forstå virkeligheten, men jeg tror de bare forstår en bitte liten del av den. Vår bevissthet er for eksempel fortsatt en gåte for de som studerer hjernen, sier Mjaaland.

Program for dagen

  • 1000-1010: Hans Olav Brenner – Velkommen
  • 1010-1115: Marius Timmann Mjaaland, «Hjernen og den religiøse bevissthet» + spørsmål/samtale
  • 1130-1230: Trygve Riiser Gundersen, «Fellesskap og forandring: Hans Nielsen Hauge, Christoffer Brateng og den tidlige haugianervekkelsen i Mjøsområdet» + spørsmål/samtale
  • 1230-1330: Lunsjpause
  • 1330-1430: Hans Olav Brenner, «Thorleif Boman og det lokale kulturminnevernet» + spørsmål/samtale

Om Bomann-seminaret

Temaet for årets Forskningsdager er «Hjernen». Boman-seminaret følger opp tradisjonen fra teologen Thorleif Boman, den mest berømte beboer av den gamle prestegården i Snertingdal, som nå har blitt et lokalt kultursenter. I sitt forfatterskap behandlet Boman en rekke ulike temaer i skjæringsfeltet mellom teologi, filosofi, etikk og naturvitenskap. Årets seminar er det tredje i rekken.

Se mer informasjon om Bomannseminaret på Forskningsdagene 2020

Digtalt-seminar

Seminaret strømmes på Zoom

Publisert 18. sep. 2020 13:17 - Sist endret 6. sep. 2022 21:25