Undersøker unge voksnes bruk av psykedelika

Frank Le er tildelt stipend fra Osloforskning for sin masteroppgave om bruk av psykedelika blant unge voksne i Oslo. Han håper studien kan bidra til en bedre forståelse av effekten psykedeliske stoffer har.

Frank Le er tildelt stipend fra Osloforskning for sin masteroppgave. Foto: Caroline Lehn/TF

Frank Le skriver sin masteroppgave på masterprogrammet i religion og samfunn. Prosjektet er en nyskapende studie som fokuserer på sosiale praksiser og opplevelser knyttet til bruken av psykedelika. Målet er å forstå både individuelle og kollektive erfaringer i et urbant miljø.

I oppgaven undersøker Le hvordan unge voksne bosatt i Oslo-området beskriver sine erfaringer med psykedelika, og hvilken rolle disse stoffene spiller i deres sosiale liv. I studien gjør han en analyse av i hvilke sosiale sammenhenger og på hvilke måter unge voksne bruker psykedelika.

-Jeg vil undersøke hvordan opplevelser forårsaket av psykedelika blir beskrevet av personer bosatt i Oslo. Samtidig vil jeg forsøke å kartlegge hva slags sosiale praksiser bruken av psykedelika inngår i, sier Le.

Ved å studere praksisene rundt psykedelisk bruk ønsker Le å belyse hvordan psykedelika påvirker deres selvforståelse og sosiale nettverk.

Vil bidra til endring av narkotikapolitisk diskurs

-Ved å studere psykedelika i en bredere sosial praksis, kan prosjektet tilby nyttige innsikter i de faktorene som former bruken av psykoaktive stoffer i moderne urbane miljøer, forklarer Le.

Psykedelika

  • Hallusinogene stoffer som gir forandringer i sanseopplevelser.
  • Typiske eksempler er stoffer som psilocybin, DMT eller LSD
  • Er under utprøving i behandling av flere psykiatriske sykdommer

Kilde: SNL

Han håper studien vil kunne bidra med faktagrunnlag for videre narkotikapolitiske diskusjoner både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

-Ved å undersøke bruken av psykedelika som en sosial praksis, kan beslutningstakere utvikle en politikk som prioriterer folkehelse, skadereduksjon og sosial rettferdighet, fastslår Le.

Han mener sosio-kulturell bakgrunn har innflytelse på en psykedelisk opplevelse.

-Mye tyder på at livserfaringene dine påvirker hvordan du opplever effekten av psykedelika.

-Gjennom å analysere hvordan unge voksne i Oslo-området forteller om sine erfaringer, kan studien kaste lys over hvorfor ulike grupper velger å bruke psykedelika, og potensielle risikoer forbundet med bruken av disse stoffene.

Publisert 30. mai 2024 16:08 - Sist endret 31. mai 2024 16:17