Forskerskolen ATTR inne i avsluttende fase

Gjennom åtte år har den nasjonale forskerskolen Authoritative Texts and Their Reception (ATTR) skapt viktige arenaer for faglig utvikling og nettverksbygging for doktorgradskandidater. Nå arrangeres forskerskolens aller siste seminar.

Professor Terje Stordalen. Foto
Terje Stordalen er faglig leder for ATTR. 

Året 2016 markerte starten for den nasjonale forskerskolen ATTR, finansiert av Norges forskningsråd for perioden 2016–2023. Helt fra begynnelsen har fem utdanningsinstitusjoner fra hele landet i fellesskap eid forskerskolen, mens Det teologiske fakultet (TF) ved Universitetet i Oslo (UiO) har ledet og administrert ATTR gjennom hele perioden.

– Formålet med de nasjonale forskerskolene er å heve kvalitet og relevans i doktorgradsutdanningen gjennom samarbeid i nettverk og møter med fremragende internasjonal forskning, forteller professor Terje Stordalen, som er faglig leder for ATTR.

Stordalen understreker at tverrfaglighet også har vært en viktig faktor for kvalitetsutviklingen, både for de nasjonale forskerskolene generelt, og for ATTR spesielt.  

ATTRs medlemmer har representert fagfelt som jus, lingvistikk, litteratur, religion, arkeologi, arkitektur og musikk.

– Felles for dem alle er at de arbeider med tolkning av tekster som har en viss sosial status, sier Stordalen. 

Forskerskolen ATTR

  • ATTR er en nasjonal forskerskole finansiert av Norges forskningsråd og eies av fem institusjoner felles: Universitetet i Oslo (UiO), Universitet i Bergen, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Universitetet i Tromsø og MF vitenskapelig høyskole. Det teologiske fakultet ved UiO leder og og koordinerer forskerskolen.
  • Målet med ATTR er å skape arenaer hvor forskningsmetoder kan diskuteres, evalueres og utvikles kritisk. For ATTR har det vært viktig at doktorgradskandidater får utvidet sine perspektiver, styrket sine faglige nettverk og økt kvaliteten på sine analyser, for slik å være bedre forberedt på livet etter doktorgradsavhandlingen er levert.
  • PhD-studenter som har vært tatt opp på et doktorgradsstudium hos en av ATTRs fem eiere, har kunnet søke om ATTR-medlemskap. I tillegg har doktorgradsstipendiater ved andre institusjoner hatt muligheten til å delta på individuelle ATTR-seminarer.
  • Du finner mer informasjon om ATTR på Det teologiske fakultets nettsider.
  • Du finner også mer informasjon om de nasjonale forskerskolene på Norges forskningsråds nettsider.

På tvers av faglige disipliner

Monica Naime. Foto
Doktorgradsstipendiat Monica Naime. Foto: Andre Kvalvågnes / UiB

For Monica Naime (ekstern lenke), som selv er medlem av ATTR, har nettopp tverrfagligheten forskerskolen representerer vært viktig. Hun er stipendiat på Det juridiske fakultetet ved Universitetet i Bergen, og har gjennom deltakelsen i ATTR blitt bedre på å koble egen forskning til andre fagområder.

– Nå kan jeg lettere bygge broer og gjøre mitt arbeid tilgjengelig for et bredere publikum, sier Naime.

Naime setter også pris på tilbakemeldingene hun har fått på sin egen doktorgradsavhandling gjennom deltakelsen i forskerskolen, og hvordan forskerseminarene har gitt henne nye perspektiver og tilnærminger.

Viktige arenaer for faglig fremgang og nettverksbygging

Forskerseminarene har vært en del av ATTRs kjernevirksomhet, og gjennom hele perioden har forskerskolen arrangert tre seminarer årlig. På alle seminarene har det både vært foredrag levert av forskere som er helt i forskningsfront på sine emner, og seminarer for PhD-grupper. Der har alle deltakerne presentert sin egen forskning og forberedt responser til to andre medlemmers forskning.

– Som innramming av dette har det vært satt av tid til sosialt samvær og nettverksaktivitet, både mellom foredragsholdere og medlemmer og medlemmene imellom, forteller Stordalen.

Florian Graz har vært med på flere av ATTR-seminarene som stipendiat på TF ved UiO. Han er tydelig på at den sosiale komponenten på seminarene har vært viktig.

– Jeg har fått muligheten til å bli kjent med doktorgradskandidater fra veldig forskjellige fagbakgrunner, med ulike interesser og mål. Dette har også lært meg mye om mitt eget arbeid, forteller Graz.  

Naime er enig i at seminarene har vært en utmerket plattform for nettverksbygging, i tillegg til å gi en viktig faglig ballast som hun tar med seg videre også etter endt doktorgrad.

– Både seminarene og ATTRs reisestipender har gitt meg muligheten til å knytte kontakt med både yngre og mer erfarne forskere. Dette har vært innsiktsfulle møter som har beriket min forskning, og gjennom ATTR har jeg helt klart sett fordelene med å bygge et profesjonelt nettverk både innenfor og på tvers av mitt fagområde, sier Naime.

Det aller siste forskerseminaret

Forskerskolen ATTR er nå inne i sin avsluttende fase, og idet forskerskolen avsluttes har den 62 aktive institusjonsmedlemmer. Gjennom perioden har hele 181 personer, på tvers av fag og landegrenser, vært tatt opp som medlemmer av ATTR, hvorav 67 av dem er fra institusjoner utenfor forskerskolens fem eiere.

Nå har tiden kommet for ATTRs aller siste forskerseminar, denne gangen i Oslo. Temaet for seminaret speiler forskerskolens radikale tverrfaglighet, slik de foregående seminarene også har gjort.

– Avslutningsseminaret nå i oktober handler om performativitet i resepsjonen av kulturelle tekster, forteller Stordalen.

ATTRs avslutningsseminar. Foto
Fellesbilde fra ATTRs avslutningsseminar i Oslo oktober 2023. Foto: Caroline Lehn / TF-UiO

I juni var ATTR samlet i Tromsø rundt tematikken om verdenshavene sett fra marinbiologisk, juridisk, og kulturelt perspektiv, og i mars ble det arrangert et seminar i Athen om digital humaniora.

Dette er temaer som ifølge deltakerne har truffet godt.

– Temaene har både vært interessante og grunnleggende viktige for doktorgradskandidater som arbeider med tekst på ulike måter. Hvert ATTR-seminar har vært en opplevelse jeg ikke har ønsket å gå glipp av, forteller Graz.

Når forskerskolen nå avsluttes understreker også Naime at hun er takknemlig for at ATTR har funnet sted.

– Seminarene handlet ikke bare om akademiske resultater, de inkluderte også varme og engasjerende samtaler med gode kollegaer. Jeg sitter igjen med varige minner, venner og uvurderlig kunnskap fra ATTR.

Av Marie R. Midtlid
Publisert 11. okt. 2023 12:17 - Sist endret 11. okt. 2023 14:38