TF-student til Oxford med prestisjestipend

Fra høsten skal Benjamin Isachsen jobbe med sin doktorgrad ved University of Oxford, et av verdens aller høyest rangerte universiteter. Oppholdet finansieres av et stipend fra Aker Scholarship, som hvert år finansierer opphold ved noen av verdens beste universiteter for mellom 20 og 30 norske studenter.

foto av Benjamin Isachsen

Benjamin Isachsen gleder seg til å starte opp i Oxford. Foto: Vilde Bonsak / Aker Scholarship

Benjamin Isachsen søkte på Aker Scholarship i september 2019. Han oppdaget stipendordningen året før mens han planla et studieopphold ved Harvard University og var på jakt etter finansieringsmuligheter.

-Jeg kontaktet dem i 2018 og da fortalte de at de kun støttet grader ved ni utvalgte universiteter rundt i verden. Jeg husker jeg tenkte noe sånt som «da sees vi neste år», uten at jeg sa det høyt, ler Isachsen.

Omtrent et år senere ble han kalt inn til intervju hos Aker.

Trangt nåløye

Kriteriene for å nå opp hos Aker Scholarship er høye, og søkerne evalueres grundig før tildeling av støtte. Nåløyet er trangt for å nå opp.

-Intervjuprosessen bestod av fire intervjuer à 30 minutter, hvor jeg ble spurt om prosjekt, ambisjoner og personlighet av akademikere, ansatte ved Aker Scholarship, og en psykolog, sier Isachsen.

Han forteller at en av intervjuerne kommenterte at de aldri hadde hatt en teologistudent til intervju tidligere, noe som ikke bidro til å roe nervene.

-Etter en stund fikk jeg et såkalt ‘conditional offer’, som betydde at Aker Scholarship ville støtte meg dersom jeg fikk tilbud om studieplass ved ett av de ni universitetene på deres liste.

Uvurderlig hjelp fra TF-professorer

Dermed ble det noen lange dager for Isachsen på lesesalen for å nå deadlines og ferdigstille søknader.

-Det gikk ganske i ett. Plutselig var det mange søknader som skulle skrives, prosjekter som skulle utarbeides, samtidig som eksamensperioden nærmet seg, forteller han.

-Etter å ha ventet i spenning og fått avslag på noen søknader, ble jeg kalt inn til intervju med Oxford University, og der fikk jeg tilbud om studieplass ved et kombinert Master og PhD-program over fire år.

Isachsen forteller at han fikk mye støtte og hjelp fra sine lærere og medstudenter i prosessen.

-Jeg har hatt utrolig gode folk rundt meg på TF. Professor Marianne Bjelland Kartzow og seniorprofessor Halvor Moxnes skrev anbefalingsbrev og støttet meg hele veien. Hadde det ikke vært for Mariannes litt vågale initiativ, hadde jeg nok aldri turt å prøve på disse tingene, konstaterer Isachsen.

-Jeg vil også takke professor Werner Jeanrond for grundig og omtenksom hjelp i forkant av intervjuet, og mine studievenner Sissel Alsvik Øygarden og Christine Andreassen som preppet og snakket engelsk med meg de siste timene i forkant.

-Selv om jeg var litt avventende med å snakke om dette før jeg eventuelt hadde kommet inn et sted var det mange som fikk det med seg. Jeg fikk utrolig mye støtte og positive ønsker fra folk på fakultetet. Jeg er ydmyk og utrolig takknemlig for alle gode ord og lykkeønsker, sier Isachsen.

Fikk kontakter på Oxford

Et møte med Markus Bockmuehl, professor i Det nye testamente ved Oxford ble utslagsgivende for at han valgte å søke seg dit. Isachsen forteller at han møtte Oxford-professoren da han var på den årlige SBL-konferansen i San Diego i november i 2019.

-Han var positiv og entusiastisk til prosjektet mitt, og ettersom Oxford er et av stedene som støttes av Aker, ble jeg motivert til å søke. Jeg gleder meg veldig til å jobbe med Bockmuehl og resten av det nytestamentlige forskningsmiljøet til høsten. I tillegg til å ha vært en ledende institusjon i feltet over lang tid, har Oxford fantastiske bibliotek og manuskriptsamlinger, sier Isachsen.

Han forteller at forskningsmiljøet innenfor NT har et renommé som samsvarer med universitetet for øvrig.

-Samtidig står de nok i en litt annen tradisjon enn den jeg kjenner fra teologistudiet på TF. Det var noen punkter om kjønnsperspektiv og maskulinitet i prosjektet mitt som nok var uvant for miljøet der. Men, det gjør det jo også litt gøy at jeg har fått tilbud om plass, mener Isachsen.

-Jeg håper jeg kan utfordre noen etablerte oppfatninger, samtidig som jeg nok må forberede meg på en del motstand og kritikk. 

University of Oxford rangeres blant de aller beste universitetene i verden, og er det eldste universitetet i den engelskspråklige verden. Foto: Wikimedia

Skal forske på Abraham 

I prosjektet sitt vil Isachsen ta for seg ulike tekster, manuskripter, resepsjoner og materielle uttrykk for karakteren Abraham.

-Min interesse for Abraham i litteratur og kunst startet da jeg skrev fordypningsoppgave om Lukas 16. Jeg gjorde en lesning av Abraham som fokuserte på hvordan han kan forstås som en rik mann. Nå har jeg lyst til å ta for meg et større utvalg av antikke kilder om eller med Abraham, sier Isachsen.

Han forteller at i tillegg til å kunne følge sin interesse for rikdom og maskulinitet i antikken, gir dette noen interessante muligheter til å vurdere kilder fra alle de abrahamittiske tradisjonene.

-Samtidig skal jeg nå videreutvikle prosjektet i løpet av det første året, og det er ikke usannsynlig at det vil endre seg noe med tiden, understreker Isachsen.

TF-studier grunnlag for videre akademisk karriere        

-Det er ingen tvil om at TF har inspirert meg til å studere videre etter teologien, fastslår Isachsen.

Han sier at han som student opplever TF som svært relevante og aktive i de internasjonale forskningsmiljøene, og trekker frem eksempler på TF-forskere som står på pensumlistene på flere av de mest anerkjente universitetene internasjonalt.

-Det å fordype seg i Det nye testamentet med så fantastiske veiledere som jeg har hatt, har egentlig gjort at jeg har blitt kastet ut i spennende prosjekter som har åpnet opp for de mulighetene jeg nå har, fastslår Isachsen.

-Jeg anbefaler virkelig å ta slike kurs som det professor Anders Runesson har organisert, hvor man møter studenter fra andre institusjoner på ekskursjon i utlandet. I tillegg er utveksling en uvurderlig anledning til å knytte kontakter, og samtidig snuse på noen av de mulighetene som finnes der ute. Samarbeidet med Harvard-professor Giovanni Bazzana og studentene ved Harvard Divinity School har vært uvurderlig i arbeidet med masteroppgave og videre prosjektbeskrivelse.

Glad for å kunne støtte unge talenter

Dekan Aud V. Tønnessen gratulerer Benjamin Isachsen med stipendet. Foto: Mathias H. Eidberg TF/UiO

Dekan Aud V. Tønnessen synes det er veldig hyggelig at en av fakultetets studenter har fått et Aker-stipend.

-Aller først gratulerer til Benjamin som har fått dette prestisjefylte stipendet. Det ligger hardt arbeid og talent bak en slik fantastisk tildeling. Gratulerer også til det nytestamentlige fagmiljøet som han har vært en del av og som har bidradd med støtte, sier Tønnessen.

Hun mener dette Aker-stipendet neppe ville vært mulig uten et fagmiljø i ryggen som holder høyeste internasjonale nivå. 

-Dette er også en stor anerkjennelse av TFs teologiprogram. Studenter på UiO får den beste teologiutdanningen og kan konkurrere om stipender med de beste studentene fra alle andre fag. Det er rett og slett veldig gøy å være med og bidra til å gi studenter muligheter som den Benjamin nå får. 

Professor Marianne Bjelland Kartzow har fulgt Benjamin gjennom studietiden hans på TF. Hun føyer seg til rekken av gratulanter.

-På vegne av forskergruppa "Biblical Texts, Cultures and Receptions" vil jeg gratulere Benjamin med stipendet. Dette viser at tett samarbeid mellom forskning og undervisning bærer frukter.

Hun forteller at Benjamin som student har vært aktiv i forskergruppen og deltatt i tiltak for internasjonalisering, både her i Norge og i utlandet.

-Takket være ekstra-tildelingen vi fikk fra Forskingsrådet i etterkant av Humaniora-evalueringen har gruppa hatt muligheten til å støtte unge talenter. Vi ønsker Benjamin lykke til ved Oxford, og gleder oss til å følge ham videre.

Av Mathias H. Eidberg
Publisert 30. juni 2020 13:34 - Sist endret 13. mars 2024 18:32