Multi-workshop DogA: Betydningen av 22 juli

Hver dag 20.-22. oktober arrangerer forskningsprosjektet REDO - Reassembling Democracy. Ritual as Cultural Resource en multi-workshop. Vi inviterer unge voksne (18 – 30 år) i Oslo og omegn til å delta, for på denne måten å bidra med forskningsdata om betydningen av 22. juli. Målet er å samle mange mennesker daglig til diskusjon, samtale og intervju.

Foto: © Sara Johannessen/VG/NTB scanpix

Hva hendte egentlig 22. juli 2011? Hvordan var det mulig at dette kunne skje? Hva gjorde det med deg og Norge? Kan et samfunn med rom for både markant uenighet og sterke fellesskap gjøre at det ikke hender igjen?

Med utgangspunkt i disse spørsmålene ber vi unge voksne (18-30 år) dele minner fra tiden rundt 22. juli 2011, erfaringer fra årene siden, og tanker om hva som binder oss sammen i fellesskap – nå og i framtiden.

Uavhengig av hvor man var eller hvordan man ble berørt av hendelsen er man velkommen – alle perspektiver er viktige i denne samtalen.

Mange opplevde et helt spesielt samhold en kort stund i Oslos gater etter 22. juli, med felles markeringer, åpne samlinger og symbolske handlinger. Er dette et samhold som fortsatt preger Norge? Kan slik fellesskap gjenskapes og styrkes, og i tilfelle hvordan?

Mange var også enige i at motgiften til terror var mer demokrati. Demokrati starter ikke i enighet og samhold, men i det faktum at vi lever sammen og er uenige.

Det gir spilleregler for hvordan vi likevel kan bli enige og få ting gjort. Kan man ut fra dette forestille seg demokratiet som sanne uenighetsfellesskap? Hvordan skapes slike, og hvem deltar?

Hvilken rolle skal våre politikere spille for at 22. juli ikke kan skje igjen? Hva med religion? Hvem er egentlig det norske folk – og hvordan skal vi sammen skape det åpne, inkluderende samfunnet 22. juli viste at vi vil være?

 

Workshopen finner sted på DogA (Norsk Design og Arkitektursenter), Hausmannsgate 16 ved Akerselva i Oslo sentrum hver dag fra kl. 17-20 i tidsrommet mandag 20. – onsdag 22. oktober 2014.

Man kan delta en eller flere ettermiddager.

 

Finn mer informasjon på prosjektets nettside.

Publisert 24. sep. 2014 15:41 - Sist endret 2. okt. 2014 09:51