Seminar: Det allmenne og partikulære ved transkjønn i samfunn og kirke

Transkjønntematikk har i økende grad blitt omtalt i norsk offentlighet. Transkjønn og transpersoner har gått inn i dagligtalen, samtidig som det stadig meldes om trusler og vold mot transpersoner. Diskusjoner relatert til transkjønn er ofte relatert til spørsmål om å korrigere kroppen, men kan utfordringen i samfunnet og kirken være å normalisere trans?

Bildet kan inneholde: font, kunst, sirkel, mønster, symbol.

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Er trøblet mennesker har med kjønn noe vi har i fellesskap? Gjennom forskning på hva transpersoner sier om sex og seksualitet spør vi: Hva er det allmenne ved transkjønn i samfunn og kirke? Gjennom forskning på hva transpersoner sier om livserfaringer og religiøse uttrykk spør vi: Hva skjer med kirken og dens egen forståelse som religiøs institusjon, hvis partikulære livserfaringer til minoriteter automatisk må forstås som et uttrykk for allmenn majoritetsreligion?

Meld deg på seminaret

Program

  • Kl. 14:30 - 14.50: Eir Andrea Ihlang Berg
  • Kl. 14:40 - 15.00: Vibeke Bergsjø Aas
  • Kl. 15:00 - 15:15: Respons Agnes Bolsø
  • Kl. 15.15 - 16.00: Samtale i plenum
Eir Andrea Ihlang Berg, Vibeke Bergsjø Aas og Agnes Bolsø
Fra venstre: Eir Andrea Ihlang Berg, Vibeke Bergsjø Aas og Agnes Bolsø

Eir Andrea Ihlang Berg

Eir Andrea Ihlang Berg, bymisjonsprest og tidligere stipendiat ved Det teologiske fakultet og førsteamanuensis på VID, vil innlede om at transpersoners livserfaringer og religiøse uttrykk i liten grad har blitt utforsket i Den norske kirke.

Internasjonalt finner vi omfattende forskning med utgangspunkt i lesbiske, homofile og bifiles levde og religiøse erfaringer, som viser at denne gruppen forventes å akseptere offisielle teologiske ontologi for å kunne finne plass som religiøse aktører innenfor organisert kristen tro. Det er grunn til å tro at dette også gjelder transpersoner og andre innenfor LHBTQI+ spekteret, noe som nyere forskning også peker mot.

I avhandlingen «Becoming Queer Christians in Indecency» (2021) finner hun at referansegruppen av skeive kristne også må navigere mellom en offisiell kristen ontologi og deres egne levde og religiøse erfaringer for å finne plass som kristne i Den norske kirke. Her forventes det at det partikulære skal ta del i det allmenne og da allerede skapte religiøse ontologien som kirken kan tilby. Spørsmålet blir da hva som skjer med kirken og dens egen forståelse som religiøs institusjon, hvis partikulære livserfaringer til minoriteter automatisk må forstås som et uttrykk for allmenn majoritetsreligion. Selv om livserfaringer og religiøse uttrykk til transpersoner kan finne plass innenfor kirkens offisielle teologisk ontologi, betyr ikke dette automatisk at kirken kan svare på alle transpersoner eller andre minoriteters religiøse behov og erfaringer. Kirkens tilnærming kan være å omfavne flere teologiske ontologier som kan være sanne på samme tid uten at de nødvendigvis svarer til én hegemonisk forståelse av kristen tro. Å omfavne dette kan gi kirken mulighet til å være en allmenn kirke hvor flere livserfaringer og religiøs praksis kan få rom.

Vibeke Bergsjø Aas

Den norske kirke ønsker å skape trygge rom for personer med LHBT+-identitet. Vibeke Bergsjø Aas, til daglig prostiprest i Nordre Follo, ble tildelt Olavstipendet for 2024 med prosjektet "Alt synlig og usynlig. En kvalitativ undersøkelse av hva "trygge rom" betyr for transpersoner i Den norske kirke". Bergsjø Aas vil presentere prosjektet sitt på seminaret.

Agnes Bolsø

Agnes Bolsø, professor emerita med doktorgrad i sosiologi. Hun har arbeidet  tverrfaglig med kjønn og seksualitet innenfor samfunnsvitenskap og humaniora ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier, NTNU

Om arrangementet

Professor Elisabeth Tveito, lederen for forskergruppen Levd religion vil gi en kort introduksjon til tematikken og lede samtalen etter innlederne. Det vil bli god anledning for spørsmål og kommentarer. 

Forskere, studenter, kirkelig ansatte og andre interesserte er hjertelig velkommen til å delta! 

Publisert 4. apr. 2024 14:08 - Sist endret 4. apr. 2024 14:18