Gjesteforelesning: Kroppen og fantasiene om den. Det allmenne ved transkjønn

Moderne medisin har siden starten hatt stor makt over kjønnsuttrykk, enten det gjaldt å sykeliggjøre kvinner som ønsket stemmerett, eller å sykeliggjøre homoseksuelle, 'onanister' og andre som ikke oppfylte medisinernes forståelse av normale kvinner og menn.

Bildet kan inneholde: smil, anlegg, mennesker i naturen, lykkelig, gress.

Professor emerita Agnes Bolsø

Behandlingen av transseksuelle var i utgangspunktet en praksis som skulle gjøre pasientene friske ved å endre kroppen til det som ble forstått som motsatt av det den var. Vi fikk uttrykket 'født i feil kropp'. Dette foredraget stiller spørsmål ved medisinens makt over kjønnede kropper ved å alminneliggjøre transkjønn. Bolsø har et teoretisk utgangspunkt som tilsier at vi alle har forestillinger og fantasier om vår kropp. Fantasiene korresponderer ikke nødvendigvis med hvordan kroppen faktisk ser ut. Transkjønnede personer er med andre ord ikke alene om dette. Bruken av kroppen og fantasier om kropp blir belyst i en analyse av intervjuer med transpersoner om sex.

Påmelding

Grunnet enkel servering (kaffe, te, frukt og bakverk) etter gjesteforelesningen må du huske å melde deg på 

Meld deg på gjesteforelesningen

Om Agnes Bolsø

Agnes Bolsø, professor emerita med doktorgrad i sosiologi. Hun har arbeidet  tverrfaglig med kjønn og seksualitet innenfor samfunnsvitenskap og humaniora ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier, NTNU. 

Gjesteforelesningen er en del av seminaret "Det allmenne og partikulære ved transkjønn i samfunn og kirke"

Publisert 4. apr. 2024 13:58 - Sist endret 4. apr. 2024 14:11