Fagdag: Praktisk teologi - levd religion, levd teologi og/eller hverdagsteologi?

Nasjonalt fagråd for praktisk teologi og forskergruppen Lived religion inviterer til fagdag: Praktisk teologi - levd religion, levd teologi og/eller hverdagsteologi?

En hule, hvor solen skinner inn. Følgende tekst er skrevet på på bildet: “Lived religion is a very different thing from strict textual analysis. Very few people of any faith live their lives as literalist interpretations of scripture.” Sitat: Mohsin Hamid. Foto

Pexels.com med quotefancy.com

Tema

Begrepene 'levd religion'. 'levd teologi' 'hverdagsteologi' er mer og mer i bruk innenfor praktisk teologi. Hva de ulike begrepene innebærer og hvordan de kan utfordre, forbindes med eller er forskjellig fra praktisk-teologisk forskning, er lite drøftet.

Fagdagen vil derfor undersøke dette temafeltet både teoretisk og empirisk. Dette vil vi gjøre gjennom å diskutere en artikkel i fellesskap, ved å ha innledninger som profilerer de ulike tilnærmingene og gjennom presentasjoner av konkrete forskningsprosjekter.

Program for dagen (pdf)

Om fagdagen

Arrangementet er det eneste årlige arrangementet som samler forskere, både senior og juniornivå, fra hele Norge til et faglig seminar innen praktisk teologi. Seminaret bidrar til nettverk mellom ansatte på de ulike institusjonene som tilbyr emnet i praktisk-teologi, og som har forskningsprosjekter innenfor praktisk-teologi. Levd religion er et forskningsområde som samler forskere fra blant annet religionsvitenskap, teologi og religionssosiologi. Forskere som jobber med prosjekter som studerer religiøse praksiser i regi av kirker er også hjertelig velkommen.

Opprinnelig var denne fagdagen et arrangement for ansatte ved de praktisk-teologiske seminarene ved MF, PTS og VID (Misjonshøyskolen). Etter hvert som de praktisk-teologiske utdanningene har blitt mer integrert i de ulike fakultetene, har fagdagen blitt utvidet til å omfatte en større bredde av institusjoner og deltagere.

Fagdagen er del av Fagråd i praktisk-teologi som ble opprettet på midten av 1980-tallet. Tone Stangeland Kaufman (MF), Hans Austnaberg (VID), Karl Inge Tangen (HTL) og Elisabeth Tveito Johnsen (TF) er ansvarlige for fagdagen.

Denne gangen fagdagen arrangeres sammen med forskergruppen "Lived religion. Practice, materiality and gender" ved TF.

Ønsker du å presentere et paper på fagdagen? Da skriver det inn i påmeldingen under.

Meld deg på her - frist 1. november!

Etter fagdagen vil vi spise middag sammen på en restaurant i nærheten.

Klar for mer påfyll? Dagen etter fagdagen, 6.desember, arrangerer MF et relatert symposium om levd religion og kvalitativ forskning.

Velkommen!

Publisert 29. aug. 2022 15:25 - Sist endret 1. nov. 2022 12:59