Fri men ikke formålsfri forskning

I sitt tilsvar til Knut Melvær ber KIFO-forskerne Ulla Schmidt og Pål Ketil Botvar om at Melvær eller jeg begrunner en påstand som Melvær har funnet i min utredning Statistikk om religion, tro og livssyn – en behovsanalyse (Statistisk sentralbyrå, Notater 7/2011 s. 71): ”KIFO er kort og godt en partsrepresentant”. Schmidt og Botvar avviser påstanden, idet de hevder at KIFOs vedtekter ikke inneholder noen forpliktelser eller bindinger som gjør KIFO til en partsrepresentant for bestemte interesser på kirke-, livssyns- og religionsfeltet.

Siden jeg er Melværs ”sannhetsvitne”, oppfatter jeg det som mitt ansvar å gi den etterlyste begrunnelsen. Den er imidlertid allerede gitt på samme sted i min utredning, altså side 71, med henvisning til KIFOs strategiplan og vedtekter. Jeg siterer der fra punkt 1.3 i strategiplanen for 2009-2011, hvor følgende står å lese: 
"KIFO er grunnlagt ut fra et kirkelig ansvar (vedtektene § 4); dette innbærer at KIFO har oppmerksomhet særlig rettet mot utfordringer Den norske kirke og andre kristne kirkesamfunn har i sitt møte med samfunnet og kulturen.”
Dette tolker jeg slik det ville fremgått av Melværs innlegg dersom han hadde fullført min setning om KIFO som partsrepresentant:
”KIFO er kort og godt en partsrepresentant, som primært skal ivareta Den norske kirkes, sekundært hele kristenhetens interesser, overfor andre religioner, tros- og livssynssamfunn og imot sekulariseringen, ved sin produksjon av statistikk og analyser om religionens plass i samfunnet” (s. 71).  
Jeg ser ikke hvordan KIFOs strategiplan kan tolkes annerledes enn det jeg har gitt uttrykk for. 
 
Jeg forstår det videre som at selv om KIFO er trosmessig forpliktet til å forske på de utfordringer som Den norske kirke og den øvrige kristenheten står overfor, er KIFO forskningsmessig forpliktet overfor sannheten selv om den skulle være ubehagelig for Den norske kirke og den øvrige kristenheten. Henvisningen til § 4 i KIFOs vedtekter gjelder ”prinsippet om forskingsfridom”. Den etterfølgende setningen i sitatet fra KIFOs strategiplan handler om å opprettholde ”selvstendighet, kvalitet og frihet” i KIFOs virksomhet. 
 
I min utredning skriver jeg at det er ”selvsagt ingen motsetning” mellom å ivareta partsinteresser og ”KIFOs forskningsmessige hovedmål, å ’drive forskning av høy kvalitet, også i internasjonal målestokk’. Tvert om er forskning av høy kvalitet en forutsetning for hvilken tillit, legitimitet og autoritet KIFO kan oppnå i samfunnet. I dette ligger selvsagt heller ingen kritikk av KIFO” (s. 71).
 
 
Asle Rolland er seniorforsker i Statistisk sentralbyrå
 
By Asle Rolland
Published Oct. 12, 2011 8:00 AM - Last modified June 4, 2015 1:47 PM